Top

Welke muren mag je slopen?

Droom je van grote open ruimtes in je woning en wil je een scheidingsmuur slopen? Het kan, maar let op dat je geen draagmuur neerhaalt. Hoe je een draagmuur kan herkennen, leggen we je graag uit in deze blog. We geven een aantal tips mee om een draagmuur te herkennen. Maar als je zelf niet zeker bent, of je het werk liever aan een vakman toevertrouwt, kan je best de hulp van ICONcept inschakelen. 

Oude huizen zijn veelal in aparte kamers opgedeeld. De keuken, eetkamer, leefhoek, enzovoort vormen allemaal aparte ruimtes. Tegenwoordig worden de verschillende functies veel meer gecombineerd en in één open ruimte geplaatst. Om deze openheid te realiseren moeten er muren gesloopt worden. Voordat je de sloophamer bovenhaalt, onderzoek je best welke muren dragend zijn en welke niet. Sommige muren hebben een dragende functie en die haal je niet zomaar neer, want dan kan je hele woning instorten. 

Plannen onderzoeken

Je kan scheidingswanden en dragende structuren het best herkennen op de bestaande plannen van je woning. Indien je niet beschikt over de plannen, kan je ze aanvragen bij de dienst stedenbouw van je gemeente. Hiervoor ken je best het bouwjaar van je woning of de naam van de eerste eigenaar. 

Enkele vuistregels

Indien er geen plannen van je woning beschikbaar zijn,  zijn er een aantal tips om een draagmuur en een gewone scheidingsmuur te onderscheiden.

Als je muur deel uit maakt van de (voor-, achter- of zij) gevel, vormt ze mee het skelet van de woning en gaat het om een dragende constructie. Je kan draagmuren ook herkennen aan de dikte. Veelal bestaan die uit zware materialen en zijn ze 15 tot 20 cm dik. Een gewone scheidingswand klinkt hol, is dunner en mag dus gesloopt worden. Door op de wand te kloppen kan je dus al veel te weten komen.

Twijfel je toch nog over de structuur van je wand? Dan mag je gerust beroep doen op onze kennis en die van de stabiliteitsingenieur. Zij zullen het onderscheid tussen de verschillende wanden duidelijk kunnen maken. Het is uiteraard ook mogelijk om draagmuren weg te halen, maar die moeten dan vervangen worden door stalen liggers of kolommen die de dragende functie van de muren overnemen. En dat is een taak je beter aan ervaren vakmannen overlaat.