Top

Bij de aankoop van een nieuwe woning is niet alleen de woning zelf, maar ook de locatie een belangrijke beslissingsfactor. En dat begint al meteen met de keuze tussen het platteland of de stad.

Wonen in de stad of het platteland?
Wonen in de stad heeft als voordeel dat alles op wandel- of fietsafstand is, je hoeft dus niet per se voor alles de auto te nemen. Daarnaast bruist een stad van leven. Nieuwe café’s en restaurants komen en gaan, er is een boeiende mix tussen culturen en klassen en de architectuur is er interessanter dan op het platteland. Maar wonen in de stad kan uiteraard ook redelijk druk zijn, het is vaak moeilijk om er rust te vinden.

Als alternatief is er wonen op het platteland. Wie op zoek is naar rust, groen en ruimte zal eerder geneigd zijn om zich te settelen buiten de stad. ‘Op den buiten’ adem je zuivere lucht in en ruil je het lawaai van de auto’s in voor rustgevende vogelgeluiden. Aangezien we in België relatief dichtbebouwd leven, wordt groene ruimte steeds schaarser en wie weet op termijn wel de nieuwe luxe.

Trends
De laatste jaren trekken mensen meer en meer uit de stad. Exhuberante prijzen, drukte en continue stress stimuleren jonge gezinnen om net buiten de stad te settelen. We zouden kunnen stellen dat deze tendens versneld en/of versterkt wordt door de coronacrisis. Neem nu het voorbeeld in New York. Waarom kiezen mensen ervoor om in deze stad te wonen? Er is altijd wel iets te doen, denk aan het bruisend uitgaansleven, de winkelbuurten, het scala aan restaurants en bars, de wereldberoemde musea,.. Daarnaast biedt de stad ook veel werkgelegenheid.

Maar door de coronacrisis zijn de horecazaken gesloten. Economisch is de Big Apple een puinhoop: een spookstad waar ambulances over de straten heersen, de lichten op Broadway gedoofd zijn en iedereen met een mondmasker moet rondlopen. Mensen verliezen er massaal hun job, terwijl de peperdure huur doorloopt. Ook horecazaken zullen uit noodzaak definitief moeten sluiten. Dus als we even de afweging maken waarom mensen in een stad willen wonen en we bekijken de gevolgen van de coronacris, dan wordt het duidelijk waarom mensen uit de stad trekken.

Aankoop vastgoed
Wat de toekomst exact zal geven is natuurlijk moeilijk te voorspellen. En de keuze tussen wonen in de stad of op het platteland is voornamelijk een persoonlijke keuze. In de stad wonen is doorgaans duurder, maar wanneer je een oud gebouw koopt het renoveert naar je eigen wensen en verlangen kan je veelal wel betaalbaar vastgoed aankopen.

Sta je zelf op het punt een (nieuwe) woning, appartement of kantoor aan te kopen? Doe dan beroep op ICONcept en laat u bijstaan bij deze belangrijke beslissing. Wij bieden een analyse ter plaatse aan op gebied van ligging, vraagprijs, technische status, eventuele renovatiekosten, verbouwingsmogelijkheden, enzovoort.