Top

Er zijn 1001 zaken waar je rekening mee moet houden als je van plan bent om een huis te kopen. Het kan daarom gebeuren dat je bepaalde punten vergeet of simpelweg niet weet. Daarom zetten wij voor jullie de belangrijkste aandachtspunten op een rij. 

Ten eerste moet je durven om banken tegen elkaar uit te spelen

Weinig banken zullen dit letterlijk aanraden. Toch is dit een belangrijke eerste stap om een lening aan een zo laag mogelijke rente te verkrijgen. Wil je graag lenen bij je eigen bank, maar krijg je een voordeliger tarief bij een concurrent? Ga dan met deze cijfers naar jouw persoonlijke bank. De kans is groot dat ze toch moeite doen om onder die rente te gaan. Zo kunnen ze je als klant blijven houden. 

Ga na of je recht hebt op bepaalde premies

Want ook dit kan voor aangename verrassingen zorgen op financieel vlak. Je kan bij Wonen-Vlaanderen het volledige overzicht van premies aanvragen wanneer je een woning (ver)bouwt, huurt of koopt. Informeer je daarnaast zeker en vast ook nog over de vermindering die als ‘abattement’ bekend staat. Handig!

Hou rekening met bijkomstige kosten

Dit wordt vaak vergeten… Het is immers niet enkel de woonst in kwestie die je moet betalen, maar bijkomstig ook heel wat verschillende kosten daarrond. Wees daarom goed voorbereid en hou volgende zaken zeker in het achterhoofd (en vraag deze ook goed na bij je bank): registratierechten, notariskosten, onderhouds- en herstellingskosten, installatiekosten voor nutsvoorzieningen, kosten na het verlijden van de akte en het ereloon. Wanneer je hier goed op voorbereid bent, kan je hier allemaal rekening mee houden bij het aanvragen van je lening – en ga je onaangename financiële verrassingen vermijden!

Een variabele rentevoet is niet altijd de slechtste optie

Zeker nu de rentevoet zo laag is, kiezen velen voor een vaste rentevoet. Dit biedt natuurlijk zekerheid. Maar bij een variabele rentevoet krijg je bij verschillende banken extra bescherming, waardoor je flexibeler kan omgaan met de looptijd van je krediet. Je kan dus kiezen voor een verlenging of verkorting van de looptijd zonder extra kosten.

Hou de waarde van het huis in verhouding met de buurt in het oog

Dit punt klinkt zeer logisch, maar wordt in het heetst van de strijd al eens vergeten. Vergelijk de prijs van het huis steeds met de buurt waar het in staat. Zo weet je of de buurt in verhouding is met de prijs van het pand. 

Onderteken je contract met opschortende voorwaarde

Je kan een overeenkomst sluiten tussen twee partijen met opschortende voorwaarde. Zo kan je bijvoorbeeld de woning kopen, als je een lening bij de bank krijgt. Als je de lening dus niet zou krijgen, ben je niet verplicht de woning te kopen. 

Kom langs bij ICONcept

Heb je nog vragen over de aankoop van je woning, of wil je een second opinion? Neem dan gerust contact op. We bieden een analyse ter plaatse aan op gebied van ligging, vraagprijs, technische status, renovatiekosten, verbouwingsmogelijkheden, enzovoort. De kostprijs hiervan betreft 150 euro inclusief verplaatsing regio Antwerpen.