Top

Vloerverwarming is een volwaardig alternatief geworden voor verwarming met radiatoren. Maar welk prijskaartje hangt hieraan vast? En wat zijn dan juist de voor- en nadelen? 

Hoe werkt vloerverwarming? 

Vloerverwarming werkt in principe op dezelfde manier als radiatoren. De ketelinstallatie verwarmt water dat via een netwerk van leidingen verdeeld wordt. Bij radiotoren wordt de warmte verspreid door één of meerdere radiatoren. Vloerverwarming verdeelt de warmte via leidingen die lopen onder het volledige vloeroppervlak. Hierdoor krijg je een gelijkmatigere warmteverdeling door heel de ruimte. Aan de hand van een thermostaat stel je de temperatuur makkelijk in. 

Voordelen van vloerverwarming

Eerst en vooral is vloerverwarming energiezuiniger dan radiatoren. Het verbruikt zo’n 20% minder energie dan radiatoren omdat de cv-ketel geen hoge temperaturen moet leveren. Bovendien bereikt men sneller een comfort gevoel dankzij de gelijkmatige warmteverdeling. Een tweede voordeel is dat vloerverwarming onzichtbaar is. Hierdoor kan je elke ruimte maximaal benutten. 

Vervolgens zal stof zich minder snel verspreiden aangezien vloerverwarming met stralingswarmte werkt. Voor de lezers onder ons met allergieën is dit dus zeker een puntje om rekening mee te houden. 

Tot slot kan je ook in de winter op blote voeten in huis rondlopen. Er komt geen stof vrij en onderhoud is ook niet nodig. Op vlak van comfort en gebruiksgemak zijn er dus tal van voordelen verbonden aan vloerverwarming. 

Nadelen van vloerverwarming

Er is ook een keerzijde aan de medaille. De opwarmingstijd van vloerverwarming duurt relatief lang in vergelijking met radiatoren. De thermostaat kan hier wel een oplossing bieden. Je kan verschillende scenario’s instellen waarbij de verwarming één uur voor je thuis komt begint te werken. De installatie van vloerverwarming brengt een hogere kostprijs met zich mee. Er is meer materiaal nodig dan bij een radiator en de plaatsing ervan neemt meer tijd in beslag. 

De prijs van vloerverwarming ligt tussen de 40 en 75 euro per vierkante meter, materialen en plaatsing inbegrepen. 

Conclusie

Vloerverwarming is een investering op lange termijn. De kostprijs van levering en plaatsing is duurder dan die van radiatoren. Op lange termijn levert de investering wel op, aangezien je minder energieverbruik hebt. Twijfel je nog over de plaatsing van vloerverwarming? Doe dan beroep op ICONcept, wij kunnen je bijstaan met professioneel advies. Ook voor grotere werken kan je ons inschakelen. Wij staan in voor je project van ontwerp tot oplevering.