Top

Er zijn twee soorten renovaties. Enerzijds is er de slijtage die je nu en dan onder handen moet nemen zoals een nieuw dak, de elektriciteit vernieuwen, je boiler vervangen, enzovoort. Dit zijn renovaties waar je niet onderuit kan. Anderzijds zijn er renovaties die je doet om je woning te verbeteren en te laten stijgen in waarde. Het is van groot belang om op voorhand een gedetailleerd plan te maken, waarop je stap per stap de verbouwing gaat opvolgen.

Weet goed welke werken je zelf kan doen en welke je best kan uitbesteden. Als je twijfelt over je verbouwingsplannen kom je best eerst langs bij ICONcept. Wij kunnen je verder helpen met ontwerpplannen en werfopvolging. Zo ben je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens je renovatie. Hieronder geven we je de belangrijkste tips mee.

Tip 1: Verzamel zoveel mogelijk informatie

In het wilde weg beginnen renoveren is af te raden. Laat je informeren door verbouwingstijdschriften, het internet, interieurboeken, enzovoort. Op het internet vind je oneindig veel informatie over interieur- en verbouwingstips. Niet elke website is echter even betrouwbaar. Een aantal handige websites die je in het oog kan houden zijn: ik ga bouwen, livios en confederatie bouw. Ook op onze social media verschijnen regelmatig tips, dus hou deze zeker in de gaten.

Tip 2: Laat je inspireren door het internet

Zorg ervoor dat je een bepaalde identiteit kiest voor je ontwerp om een wanorde aan stijlen te vermijden. Combineer bijvoorbeeld niet teveel verschillende materialen in één ruimte. Via Pinterest kan je verschillende interieurbeelden kiezen die je aanspreken. Uiteraard kunnen wij jullie hier ook bij helpen door een moodboard samen te stellen dat aansluit bij je persoonlijkheid en wensen.

Tip 3: Zijn structurele verbouwingen echt noodzakelijk?

Denk goed na of het echt nodig is om afbraakwerken te starten. Wanneer je structurele veranderingen gaat aanbrengen, heb je een architect nodig. Let op: het uitbreken van een niet-dragende muur kan zonder architect.

Tip 4: Maak een budget op

Het is van groot belang een financiële raming op te maken voor je aan de renovatie begint. Bepaal welke ruimte(s) je onder handen wil nemen. Je kan best ook een kleine marge rekenen voor onvoorziene omstandigheden.

Tip 5: Vergelijk offertes van verschillende aannemers

Onderteken niet meteen de eerste prijsofferte die je ontvangt. Teveel offertes aanvragen is ook niet nodig, maar je vergelijkt toch best 2 of 3 aannemers met elkaar. Zo weet je dat de prijsoffertes marktconform zijn of niet. Weet ook dat de goedkoopste offerte niet altijd de beste is. Wij vinden het persoonlijk belangrijk dat er een duidelijke omschrijving op de offertes staat. Zo weet je dat alles wat aangevraagd is inbegrepen is in de totaalprijs. Pluk ook niet zomaar een aannemer van het internet, maar hoor eens rond bij vrienden en familie naar referenties. Ook wij bij ICONcept hebben al met tal van aannemers samengewerkt en onderling vergeleken. Zo kunnen wij voor u ook een mooi team van kwalitatieve partijen voorstellen. Dit in combinatie met een goede voorbereiding kan heel wat zorgen vermijden tijdens de werken.

Tip 6: Weeg af wat je zelf kan doen

(Gratis) helpende handen kunnen een groot verschil maken voor uw portemonnee. Probeer zoveel mogelijk zelf te doen en vraag aan familie om mee de handen uit de mouwen te steken. Bij het aankopen en plaatsen van materiaal kan je echter beter beroep doen op professionele aannemers. Deze betalen 6% btw op materiaal, terwijl je zelf 21% btw moet betalen. Structurele afbraakwerken, pleisterwerken en zeer specifieke technieken kan je ook best aan een professional overlaten.

Tip 7: Plan de verbouwing

Maak op voorhand een planning op. Hiermee kan je de verschillende fasen en hun duur duidelijk opvolgen. Dit is ook belangrijk om aannemers tijdig te verwittigen. Regelen jullie dit niet graag zelf? Schakel ons dan in voor de projectcoördinatie, want dit doen wij met plezier.

Tip 8: Blijf de financiën opvolgen

Blijf het budget en de kosten goed in het oog houden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan op het einde.

Tip 9: Goede vakmensen

Sommige onderdelen van de verbouwingen wil je zelf doen, dat kan. Maar soms is het toch ook aangeraden om goede vakmensen in dienst te nemen. Hierdoor zullen de werken een heel stuk sneller en met meer detail verlopen. Zelfkennis niet enkel het begin van de wijsheid, maar ook van een geslaagde verbouwing. Als je niet veel ervaring hebt, overweeg dan om een professionele aannemer in te schakelen. Want door zelf fouten te maken in je renovatie verlies je niet enkel tijd maar ook geld.

Tip 10: Spreek steeds een einddatum af

Wie voor een verbouwing in zee gaat met een aannemer en zijn vakmensen, moet steeds een einddatum afspreken. Dit staat verplicht in de overeenkomst. Volg dit nauwgezet op. Bij het onderhandelen van het contract, kan je ook steeds vertragingsclausules laten opnemen.